Ce mancam?

Posted on 19 Martie 2012

0


Multi vor zice, daca nu mancam cereale, atunci ce mancam?

Calitatea: In primul rand este foarte importanta sursa mancarii. Din pacate mancarea de la supermarket nu este intotdeauna de cea mai buna calitate, animalele sunt crescute in conditii precare si fortate sa ajunga la maturitate prematur, legumele si fructele sunt stropite cu chimicale, culese de crude si coapte artificial. Alegeti daca aveti posibilitatea produse naturale crescute in mod traditional de tarani de incredere, fructe si legume de sezon. Daca nu gasiti in fiecare zi, nu va faceti probleme, beneficiati oricum de renuntarea la cereale, uleiuri vegetale si produse procesate.

Cantitatea: Cantitatea alimentelor este mai putin importanta. E de la sine inteles ca nu trebuie sa ne imbuibam pana nu ne putem ridica de la masa, trebuie sa mancam doar daca ne este foame si nu neaparat pentru ca e ora de masa, trebuie sa facem diferenta dintre foame adevarata si pofta/plictiseala. *

Consum la liber:

Legume: varza, brocoli, conopida, rosii, castraveti, ardei gras/capia, vinete, sparanghel, morcov, patrunjel, telina, pastarnac, cartof dulce, dovlecei, dovleac, mazare verde, ceapa, usturoi, pastai, sfecla rosie, ciuperci etc.

Verdeturi: salata verde, spanac, loboda, papadie, ruccola, alge etc.

Ierburi si condimente: patrunjel, marar, coriandru, cimbru, oregano, rozmarin, marghiran, cimbrisor, busuioc, ceapa ciorii, telina, tarhon, curcuma, scortisoara, anis, etx

Legume fermentate: muraturi

Carne: vaca, oaie, gaina, rata, gasca, curcan, vanat (porc mistret, caprioara, fazan), porc, strut, se recomanda consumul integral al animalului (nu alegeti doar bucatile “premium” foarte slabe, consumati si carne mai grasa, coaste, organe: ficat, inima, creier, rinichi, supa de oase/maduva) etc.

Peste: macrou, hering, somon, hamsii, sardine, somn, pastrav, scrumbie, cod – inclusiv ficat de cod la conserva etc (orice fel de peste, preferati pestele marin si pestele crescut natural nu pe cel de crescatorie), alte vietuitoare marine – creveti, homari, scoici, melci etc.

Oua: de la animale crescute in libertate (0), se consuma oul integ, nu doar albusul!

Lactate: unt, smantana, iaurt gras, kefir, de la animale crescute in libertate

Uleiuri si grasimi: masline, cocos, palmier (uleiul de palmier obtinut din fruct nu cel obtinut din sambure), extravirgine presate la rece, ghee, grasime de rata/vaca/porc

Otet: de mere sau de vin, balsamic mai rar – doar de cea mai buna calitate (aveti grija la lista de ingrediente, sa nu contina nimic din alimentele toxice; din pacate tot otetul balsamic contine zahar, dar e in cantitate foarte mica)

Bauturi: apa, ceai

Consum limitat:

Fructe: de toate felurile, in sezon, de preferat nu mai mult 2-3 portii pe zi (eg. 2 portocale sau 2 banane sau 1 cana de mure/cirese sau 1 avocado, 2 felii pepene, 2 mere, 1 papaya, ½ ananas, 2 pere, 1 gutuie, 1 strugure de marime medie), fructele din ultimii ani au fost selectate pentru un procent foarte mare de zahar si pot avea efecte negative daca sunt consumate in exces; fructele de padure sunt o sursa excelenta de antioxidanti si au o cantitate de zahar mai scazuta

Lactate: lapte proaspat (nefermentat), doar daca nu aveti intoleranta la lactoza

Nucile, semintele, unturile si uleiurile de nuci: maxim 30g/zi neprajite, 1-2 linguri de unt (migdale, macadamia, pecan, seminte de bostan), uleiul de nuci poate folosi doar in salate si nu la gatit

Orezul si produsele din orez: se lasa la umflat in apa calduta cateva ore, se spala de 2-3 ori, se consuma in cantitati mici (maxim 1 cana de orez fiert/persoana, nu in fiecare zi)

Cartofii: daca aveti posibilitatea, consumati cartofi dulci in loc; cartofii se mananca intotdeauna fara coaja

Mierea de albine: netratata

Ciocolata: neagra (minim 75%)

Vinul: rosu de preferat (sau alb, daca va place mai mult), 1-2 pahare pe zi

Evitarea mancarurile toxice:

Orice produs procesat: carnati cumparati in supermarket (va puteti face singuri), mici, compoturi, dulceturi, biscuti, mancare preparata, alte dulciuri sau conserve

Orice produs care contine cereale: (faina de) grau, porumb, orz, ovaz, secara, mei etc, pizza, biscuiti, muesli

Leguminoasele: alunele, fasolea**, soia si produse din soia (lapte, tofu)

Orice uleiuri sau grasimi vegetale/din seminte (ex. floarea soarelui, canola, in, soia, margarina)

Orice produse contin zahar adaugat, indulcitori artificiali etc.

* Ca idee, dpdv cantitativ (volum) hrana ar trebui alcatuita din 2/3 produse vegetale si 1/3 produse de origine animala (din lista de consum la liber). Cu aproximatie, pentru un consum mediu de 2000 calorii (puteti folosi fitday.com pentru a va monitoriza consumul zilnic), veti obtine 400-600 calorii din carbohidrati, 400-600 calorii din proteine si 800-1200 calorii din grasimi. Evident, in functie de activitatea fizica si intelectuala aceste numere pot diferi; ele sunt prezentate ca exemplu, modul de viata propus incurajeaza in primul rand calitatea produselor consumate si evitarea alimentelor toxice si nu obsesiile despre procente de macronutrienti.

**Fasolea contine fitati, foarte periculosi pentru sanatate, de preferat se evita; daca vreti sa o consumati, de maxim 2-3 ori/an, se lasa la umflat cel putin 6 ore in apa calduta, se spala de cateva ori si se fierbe bine

Anunțuri