Leguminoase: Soia, Introducere (1)

Posted on 4 aprilie 2012

0


M-am tot gandit daca sa incep “serialele” despre ce NU trebuie sa mancam cu graul sau soia. Ambele sunt periculoase pentru sanatate si folosite in exces in alimentatia zilnica.

Am ales pana la urma soia din cauza popularitatii crescande pe care o are in ultimii ani si in Romania.

Pentru acest prim articol voi prezenta un rezumat al efectelor negative pe care le poate avea consumul de soia. In timp voi discuta mai mult despre fiecare in parte.

  • Nivelul ridicat de acid fitic din soia reduce asimilarea calciului, a magneziului, cuprului, fierului, zincului si a altor minerale si duce la dezechilibre grave. Aceste dezechilibre sunt periculoase atat la adulti cat si la copii (multe din formulele de lapte praf pentru copii sunt pe baza de soia!). Acidul fitic din soia nu dispare prin metodele traditionale de preparare: inmuiere, preparare termica, germinare.
  • Functiile endocrine sunt intrerupte de fitoestrogenii din soia si pot cauza infertilitate si cancer mamar la femeile adulte.
  • Fitoestrogenii din soia au potential anti-tiroid si pot cauza hipotiroidism sau cancer tiroidian.
  • Consumul de soia la bebelusi a fost asociat cu boli tiroidieni autoimune.
  • Produsele din soia contin un nivel ridicat de aluminiu care este toxic pentru sistemul nervos si rinichi.
  • Inhibitorii de tripsina din soia deranjeaza digestia proteinelor si pot cauza probleme pancreatice si dupa cum arata studiile pe animale inhiba cresterea si procesele de regenerare ale organismului
  • Analogul vitaminei B12 din soia nu se absoarbe si de fapt creste nevoia de a suplimenta cu B12.
  • Soia creste nevoia organismului de vitamina D.
  • Proteinele din soia sunt denaturate la temperaturi ridicate pentru a obtine proteinele izolate si texturate folosite in alimentatie. Prin procesarea proteinelor resulta lysinoalanine toxice si nitrosamide cu potential cancerigen ridicat.
  • Monoglutamatul (MSG) este o  neurotoxina puternica care este formata in timpul procesarii produselor din soia. Ba mai mult, MSG-ul este si adaugat produselor de soia ca potentiator de gust.
Etichetat: , ,
Posted in: Cereale