Condimentele

Posted on 30 ianuarie 2013

0


Am discutat intr-un topic trecut despre sare si controversele asociate consumului acesteia. Insa nici celelalte condimente nu sunt lipsite de controverse. Unii nutritionisti considera condimentele daunatoare pentru ca stimuleaza puternic glandele; altii insa sunt de parere ca unele condimente fac mancarea mai digerabila prin stimularea productiei de saliva. Si de asemeni ne fac mai fericiti pentru ca mancarea are gust bun. In plus condimentele sunt o sursa buna de magneziu, potasiu, zinc, cupru, fier, seleniu. In general, cu cat mai iute e un condiment cu atat cantitatea de magneziu e mai mare.

E pacat sa ignoram cantitatea si varietatea impresionanta de condimente ce sa gaseste in piete si magazine. Un compromis l-ar putea constitui folosirea condimentelor si a plantelor uscate (piper alb, negru sau rosu, cayenne, tarhon, ghimbir, anason, chimen, cardamon, ienibahar, cimbru, coriandru, busuioc, boia, hrean, fenicul etc.) in mod moderat, alaturi de mancare sanatoasa.

Doar cei ce sufera de dereglari hormanale ca urmare a unei diete proaste ar trebui sa se rezume pentru inceput la o dieta mai monotona si blanda pana isi recapata sanatatea. Ierburile proaspete insa sunt mai putin stimulante si ar trebui folosite cu cat mai repede cu putinta pentru ca sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti!

Reclame
Posted in: Cereale