Monoglutamatul de sodiu

Posted on 30 ianuarie 2013

0


Monoglutamatul de sodiu (MGS/ MSG=monosodium glutamate, eng.) este un aditiv alimentar folosit din ce in ce mai mult in alimentele procesate. Este un aditiv considerat periculos, pe buna dreptate.

Glutamatul produs chimic este o subsanta neurotoxica ce poate cauza multe efecte adverse. Pentru persoanele sensibile acestea se pot manifesta in ameteala, diaree puternica si chiar soc anafilactic. Pe termen lung, ingerarea in mod curent a MSG-ului poate duce la Parkinson si Alzheimer la adulti si boli neurologice la copii. Studiile pe animale au legat MSG-ul cu leziuni pe creier, degenerarea retinei, obezitate etc.

Industria din spatele MSG-ului a reusit sa modereze frica publica generala despre MSG sustinand ca aceasta condine acid glutamic, un amino-acid neesential care se gaseste oricum din abundenta in supe de oase si produse natural fermentate precum sosul de soia si miso. Acest acid glutamic este cel care da gustul bogat, “carnos” al alimentelor. Totusi, forma acidului glutamic ce se gaseste in mod natural in aceste alimente este un isomer non-toxic (cu exceptia indivizilor hipersensibili). In schimb acidul glutamic in MSGul comercial este un isomer nenatural care cauzeaza reactii neurologice periculoase in multi indivizi.

TOATE alimentele care contin MSG trebuie evitate (aici sunt incluse aproape toate produsele din carne procesata gasite in comert, sosurile gata preparate, o mare parte din dulciuri, supele la plic). Proteina hidrolizata contine de asemeni cantitati mari de acid glutamic nenatural care produce aceleasi probleme. Din pacate, MSG-ul de multe ori nu este etichetat ca atare. Calciul caseinat, sodiul caseinat, proteina texturata, proteina hidrolizata, acidul citric intotdeauna contin MSG; produsele din soia, drojdiile nutritionale, proteina pudra, amino acizii sintetici si diferite alte mixuri sunt etichetate drept “arome”, “arome naturale”, “condimente” si contin de cele mai multe ori MSG.

Sute de alti aditivi, conservanti si arome artificiale sunt adaugate alimentelor procesate astfel ca sfatul cel mai firesc este evitarea lor pe cat posibil. Un organism sanatos poate produce enzime care dezactiveaza o parte din aceste substante, dar un organism asaltat in fiecare zi de junk food are un raspuns enzimatic slabit si nu poate neutraliza toate aceste otravuri. Desi cantitati mici ale unor aditivi nu cauzeaza probleme imediat (si astfel aceste cantitati sunt considerate “sigure” pentru a fi adaugate alimentelor pentru consum larg), amestecate mai multe la un loc si folosite pentru o perioada indelungata pot avea efecte toxice severe.

Reclame